EN BESVÄRLIG VINTER, OCH EN HÄRLIG VÅR 2016
Vi fick be oss igenom en gles vinter! Fader Mikael var ofärdig av förkylning varannan vecka ,och presbytera Iris Elisabeth har småningom återhämtat sig nästan helt från sin allvarliga sjukdom förra sommaren.  Men folk kom-och uppmuntrade, inte minst våra sjungande ryssländska damer, som därtill lagar så god mat!
Panos och Chrysafenia -och sonen Theodor!, vårt trogna “starkströmsfolk”, skänkte kyrkan en fin uppsättning med kalk och diskos, ikoner bl.a av det nya helgonet helige Paisios, och mycket mera: Tack!
Maria Bj. hjälpte med draperier och värmande sopper: och tids nog fick vi  verkligen fira Påsken fint!- åter bidrog “starkströmmarna ” från Ludvika: denna gång med ett vacker epitafion, dvs Kristi begravningsikon, som flögs in från Thessaloniki!
Nu ser vi fram mot en fin sommar med Apostladagen 12/7 och mycket mera. .
VÄLSIGNAT OCH VIGT  2015.

Nu har vår biskop vigt fader Serafim till präst och välsignat vår kyrka i Rönnäs!

Den blev färdig på fredag, städades ur samma dag ( Lydia och Nadja tvättade föRnstren redan på torsdag!)och plockades i ordning för en första Liturgi på lördagens morgon, minnesdag för ärev. Sergius och Herman, Valamo klostersgrundarhelgon. Vid halvfyra bad vi förbönsgudstjänsten för svenska ortodoxa genom tiderna, och sedan följde allmänt umgänge, altl eftersom folk anlände. Så kom vår biskop och beledsagades med sång till den mycket nya kyrkan, och vi bad en skön aftongudstjänst. Allt fler kom , och samtalen varade nog långt ut i kvällen-som sig bör, när det knappt blir mörkt!

Så blev det Apostladag och söndag, och biskopen togs åter emot, och den mångfald av ting som hör till dessa gudstjänster gjordes i ordning.
Vi var rätt många  vid det laget! Kören med presbytera Iris Elisabeth sjöng, och folket stämde in.
Det hela blev faktiskt väldigt vackert.
Biskopen höll ett innehållsmättat tal som översattes av fader Misha, vår biksopsvikarie.Vi gjorde lilla vattenvigningen, och gick i procession runt kyrkan
med sånger och förböner, ikoner, ripidernas änglamakter standar och kors. Och kyrkan blev välsignad, liksom vi alla.
Sedan intensivt socialt mingel och möte mellan alla , med rikligt med mat och dryck.
Fram mot 18-tiden var det hela klart-och Gud ska ha ära för allt!

f Mikael L.

Reportage i tidningen Dalabygden HÄR

Lavrentij Lars  Johansson har gjort en video om detta,som kan ses
HÄR: https://www.youtube.com/watch?v=fG-A6bNt7nU

Bilder från när utbyggnaden gjordes:
P&P byggs april 2015


IMG_2484
Bilden är från 14/4 2015